ADAM dahlberg och ALBIN wessman

Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman driver den hyllade restaurangen Adam/Albin på Rådmansgatan, mastudion Tvätteriet, Catering by Adam & Albin samt nudelbaren Raamen vid Skanstull och nu senast Japaninspirerade Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen. Adam och Albin har tidigare erfarenheter från restauranger i England, Norge och Frankirke samt många år hos Mathias Dahlgrens restauranger och kocktävlingar som Årets kock, Laurier d’Or, Nordic challenge och Bocuse d’Or.

AGNES & MAURITZ LARSSON STORMgaaRD

Agnes o Mauritz driver sedan 7 år tillbaka Karshamra mat och trädgård där de odlar ekologiska grönsaker småskaligt och säljer till restaurang och privatperson.  Sedan 2018 driver de även restaurang Farm som under odlingssäsongen är helt självförsörjande på grönsaker och till viss del kött från den egna gården. Ett hållbart och cirkulärt tänk är en av de viktigaste delarna av restaurangen. Här kan man njuta av lunch och middag och en hel del fantastisk öl från deras egna bryggeri, Stockholm Brewing Company.


Frida Nilsson


Head Chef, MJs Malmö
Frida som jobbat på ett antal prisbelönta krogar och däribland Michelin restaurangen Gastrologik driver idag MJ’s i Malmö, hon fokuserar mycket på grönt i sin matlagning, och brinner för att utveckla hållbara samarbeten, just nu är ett nära samarbete med en stadsodlare på Rosengård i Malmö på tapetendär en gemensam skördekalender styr vad som hamnar på menyn på MJ’s under 2020. 
Frida vart utsedd till Rising Star i White Guide 2019 och Årets Stella Kock 2019.


Jon widegren


Jon Widegren grundade burgarhaket Flippin’ Burgers 2012 och driver sedan 2017 även restaurangen Lådan med bakfickan tillika korv- och cocktailbaren Dogfood. Gemensamt för alla tre koncepten är ledordet sustainable streetfood, eller hållbar gatumat kort och gott, med fokus på ekologiska, svenska småskaliga producenter och kvalitet som ledord. Innan krögarlivet arbetade Jon som konsult med hållbarhetsfrågor på byrån EY.

MATHIAS DAHLGREN

Flerfaldigt prisbelönta Mathias Dahlgren, Bocuse d’Or-guld (1997) och sammanlagt fyra stjärnor i Guide Michelin genom åren. Förra året stängde han Matsalen (två stjärnor i Guide Michelin) för att öppna den vegetariska restaurangen Rutabaga i samma lokaler. Mathias lyfter grönsakstrenden till helt nya nivåer och Rutabaga har redan utsetts till Årets Banbrytare av White Guide samt hittas på Plant-Forward Global 50-listan. Driver också Matbaren, samt den nyöppnade bistron The Sparrow Wine Bar & Bistro på The Sparrow Hotel.

malin söderström

Malin Söderström är en prisbelönt kock och restaurangägare. Förutom att vara författare till flera böcker och en tv-personlighet, driver hon för tillfället tre restauranger (snart fyra) i Stockholm.

Malin har många hyllningar till hennes namn. Hon fick silvermedaljen i Gourmetakademin 2010, ansvarig för den prestigefyllda Nobel-middagen under 2011, serverade upp till 1400 internationella gäster och ansvarade för årets kockmiddagsmiddag 2013, catering för över 1300 gäster. Malin fick titeln “Årets Restaurangägare” 2014, hon sitter i juryn för årets kock och blev erkänd av The White Guide 2018 för hennes långsiktiga, betydande deltagande i svensk gastronomi.

 

 

PAUL SVENSSON

Paul brinner för att inspirera till en grön matfilosofi där vi hyllar växtriket genom att sätta det gröna i centrum och det animaliska genom att selektivt välja produkter som är bra för oss och naturen i en proportion som överensstämmer med ekosystemets gränser. Kärnan i passion ligger i att öka respekten för allt som produceras, alla delar av råvarorna men också förädlad mat för att på sätt minska vårat resursanvändande och kanske på sikt eliminera det vi idag kallar för matsvinn. Under några år arbetade han i Europa bl.a i London hos Christian Sandefeldt och kocklegendaren Marco Pierre. Därefter 8 år hos Mathias Dahlgren på Bon Lloc i Stockholm varav halva tiden som kökschef och driftsansvarig. 2003 representerade Paul Svensson Sverige i Bocuse d’Or (VM för kockar) i Lyon och kom 5:a. Därefter 2 år som kökschef hos Danyel Couet och Melker Andersson på F12. Sedan startade han Pauls kök tillsammans med Christofer Ekman och 2014 startade de Fotografiskas restaurang som 2017 blev utnämnd till Världens bästa museirestaurang. Paul var också eldsjälen i förra årets ReTaste, en pop-up som inte bara var en tillfällig restaurang, utan ett sätt att ”jobba”, det är en förankring och grund precis som rötterna på ett träd. Det projektet ledde också till förra årets nysatsning, Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg.

sofia b. olsson

Sofia B. Olsson var med och startade restaurang VRÅ på Clarion Hotel Post i september 2012. Idag är Sofia Operativ Manager  för VRÅ som är en av Göteborgs ledande restauranger inom hållbarhet. Hon har en bakgrund inom Göteborgs restaurangkök och arbetade tidigare på restaurang Basement i Göteborg, då med en stjärna i Guide Michelin.  

Sofia utsågs till ”Årets hållbara innovatör” 2018 av nätverket Hållbara Restauranger. Vann pris som Stella mentor 2018 för sitt ledarskap och förmåga att stötta och lyfta kvinnliga kockar. Sofia har varit med och tävlat i Årets kock och har tillsammans med VRÅ placerats som en av de bästa fiskrestaurangerna i Sverige. Under hösten 2018 var Sofia med i Kockarnas Kamp på TV4. Under hösten 2019 blev Sofia nominerad i kategorin kockarnas kock av Svenska Gastronomipriset och slutade på en fantastisk placering som topp tio av de bästa kockarna i Sveri

Sayan Isaksson

Sayan Isaksson medverkar på festivalen med den senaste krogen in på Teatern nämligen snabbmatskrogen Nū . Alltid naturligt fritt från gluten och laktos. Hälsosam mat för hedonister. Sayan som tillhör Sveriges absoluta kockelit och har tillsammans med det svenska kocklandslaget vunnit guldmedalj både 2002 och 2004. Han har drivit stjärnkrogarna Esperanto och Imouto (sushi bar) som båda har haft en stjärna vardera i Guide Michelin samt Shibumi (en modern izakaya, en slags pub som också serverar mat), alla tre låg i Jarlateaterns lokaler i Stockholm. Esperanto har tilldelats en rad andra utmärkelser såsom Gulddraken. 2008, 2013, 2014, 2016 och 2017 utsedd i White Guide till Årets Bästa Restaurang i Sverige. 2008 placerade sig Esperanto på en 72:a plats i The Worlds Best Restaurants. Till Nobelmiddagarna 2015 och 2016 komponerade Sayan Isaksson både förrätterna och huvudrätterna. Sayan har också drivit Råkultur tills han valde att stänga den för att han ansåg att det öppnat bättre sushirestauranger i stan. Sayan är också aktuell med nyöppnade restaurangen Isaan.

ulrika brydling

Ulrika Brydling har tillsammans med sin syster och man drivit Baggårdens Värdshus 1998, Marmite i Åre 1999-2008, med en placering i White guide som nr 14 år 2006, 2012-2014 Brydlings på Åhléns. Engagerad i den egna rörelsen UJC Sustainable Food sedan 2015 och driver numera Bro Park Krog på Sveriges största galoppbana. Tidigare medlem i Team Milko (Regionalt lag bestående av enbart tjejer), tog silver i Mat OS 2004, Silver i World cup 2006, semifinal i Årets Kock 2007 och 2008, tränade Juniorkocklandslaget inför Mat OS 2008, totalt en tredjeplacering. Ledamot i Äkta Vara, Ekokockar och Ekologiska Lantbrukarna. Titulerar sig Eko-kock, är utbildad sommelier och håller utbildningar/föreläser inom hållbar måltid för privata/offentlig sektor, kreativledare, reklamuppdrag, receptskrivande, översättningar, skriver kokböcker, domare i mat tävlingar samt tävlingsledare för tre tävlingar på konsultbasis.

mer KOckar kommer snart