Sweden Foodtech

In English: www,swedenfoodtech.com  | Facebook | Twitter | Instagram

Foodtech – Ny mat för framtidens Sverige

När dagens unga om ett antal decennier sitter på hemmet och ser tillbaka på vår tid kommer de inte att tänka på Spotify eller sociala medier. De kommer att tänka på hur vi ställde om matsystemet. 

Foodtech

Det handlar om ren överlevnad. Dagens matsystem dödar planeten och alla på den, långsamt men synnerligen effektivt, oavsett om det handlar om urlakade jordar, näringskollapsade grönsaker, eller den globala socker-chocken. I Sverige ser vi inte mycket av detta, men maten är tyvärr det nya klimathotet.

Men matsystemet är också världens största möjlighet. Vi kan göra om, göra rätt och bygga en fantastisk ny sektor i Sverige som kan ge tillväxt, jobb och välstånd för hundra år framöver! Det är detta som är foodtech – tech och mat i ljuv förening, där Stockholm och Sverige ligger i absolut världstopp. Tech och mat hör faktiskt ihop mycket bättre än vad man kan tro. Appar som gör det möjligt för dig att förstå vad din kropp behöver, spårning av olika produkter till källan så att vi vet om tomaten innehåller ful-el eller dåligt hanterad arbetskraft, möjligheten att minska matsvinnet genom att göra snart utgången mat tillgänglig. När vi handlar i framtiden kommer vi att filtrera fram de varor vi är intresserade av beroende på vad vi vill åstadkomma med vår konsumtion; ökad hälsa, bättre arbetsvillkor för de som tillverkar maten, lägre CO2-utsläpp, eller vad det nu må vara som vi drivs av.

Kanske är det så att vi inte längre kommer att laga mat själva – den kommer istället till oss när vi behöver den, som genom ett trollslag. Kanske odlar vi i staden, producerar kött i laboratorier, eller gör protein av växthusgaser (jo, det går faktiskt!). Vi kommer definitivt att börja engagera oss i matproduktionen genom crowdfunding, gräsrotsfinansiering, där vi alla kan bli delägare i framtidens matföretag.

Och då har vi inte ens börjat tala om virtual reality… I framtiden handlar maten inte bara om bönder, mathantverkare och kockar, utan även minst lika mycket om programmerare, datacenter och ingenjörer. Och, inte minst, om alla oss som har förmånen att få bo och leva i ett land som Sverige och en stad som Stockholm. Det är därför Sverige är på väg att bli världens ledande framtida matland. Det är också därför årets Smaka på Stockholm har temat framtidens mat, där alla deltagande restauranger utmanats att skapa framtidens rätter. Ät och njut. Om du ser en astronaut är det ingen synvilla. Sedan ett antal år tillbaka driver vi på Smaka på Stockholm även Sweden Foodtech, där vi hjälper framtidens matentreprenörer att växa så fort de bara kan och bidra till omställningen genom nya matprodukter, men inte minst genom nya tjänster.

Vår resa startade för ett antal år sedan då vi började missionera kring frågan. Vi skapade den första kartläggningen av de svenska foodtech-bolagen och gick sedan vidare med att skapa en foodtech-strategi för Sverige (lanseras i Almedalen i juli), byggde en community för alla foodtech-bolagen (Foodtech Village – du ser några av medlemmarna här på Smaka på Stockholm) och en av världens ledande foodtech-konferenser (Big Meet, som hålls nu i dagarna på Kulturhuset i Stockholm). Idag kanaliserar vi utvecklingen inom foodtech i Sverige och försöker se till att framtiden händer inom maten. Men vi kan givetvis inte göra detta utan alla er som kommer till Smaka på Stockholm och som vill se maten som en väg till en bättre värld där vi alla kan stå på tre pelare: Bra för dig, Bra för planeten och Smakar bra. Ta del av den resa vi bjuder på i Kungsträdgården. Välkomna till framtiden! Den ser trots allt ljus ut!

Johan Turesson, Anders Sewerin, Johan Jörgensen

www.swedenfoodtech.com